nedjelja, 6. travnja 2014.

Ljubav zvana Scrapbooking!


Više se ne sjećam kad sam se točno po prvi put susrela s tim terminom, no za Scrapbooking znam već dulje vrijeme. Iako je najpopularniji u Americi i Kanadi, gdje žene i domaćice zarađuju zahvaljujući upravo izradi albuma, Scrapbooking lagano prodire i na naše prostore. 

Ne znam koliko znate o ovom divnom hobiju stoga sam odlučila posvetiti mu nekoliko redaka.

Ako je vjerovati internetu, moderni Scrapbooking započeo je u 20. stoljeću zahvaljujući Marielen Christensen. Ona je tradicionalan „hobi“ poznat još iz davnog 15. stoljeća pretvorila u modernu industriju koja je, između ostalog, obuhvaćala proizvodnju i prodaju potrepština za izradu albuma. Ova zanimacija ubrzo je oduševila mnoge. U skladu s tim otvorio se niz trgovina, a iz hobija je izrasla prava zajednica scrappera, odnosno scrapbookera!

Spoj dviju riječi scrap (ostatak papira) i book  (knjiga), Scrapbooking je prije svega način očuvanja uspomena. Tehnika izrade originalnih albuma kombiniranjem fotografija i uspomena s dekorativnim papirima, ukrasima i tekstom, takozvani journaling.

Postoje tri vrste Scrapbookinga, onaj tradicionalan  koji obuhvaća upravo ručnu izradu albuma i njegovih stranica na način koji sam navela, te (sve češće) digitalan. Zahvaljujući programima za grafički dizajn, gotovo bilo tko može kreirati vlastite digitalne stranice koje se zatim, vrlo jednostavno, objedine u fotoknjigu. Sve to u samo nekoliko klikova mišem. Treća vrsta proizašla je kao hibrid  tradicionalnog i digitalnog načina izrade.

Iako sam se okušala i u digitalnom, osobno preferiram upravo tradicionalni način rada koji je za mene i jedini pravi. Znatnije ga cijenim jer iziskuje daleko više truda, mašte i pažnje od digitalnog, a ujedno je i idealan bijeg od virtualnog svijeta kojemu danas toliko robujemo.

Možda sam i staromodna, no jedan od razloga je i to što ja jednostavno uživam u mirisu papira i papirnice.

Volim provoditi sate birajući odgovarajući dizajn, trakice i papire, tražeći savršene detalje. Isto tako sretna sam kad mogu sjediti i rezuckati, slagati i lijepiti, pa čak i imati prste prekrivene ljepilom. Odličan je osjećaj kreirati nešto novo i drugačije iz sitnica. Pretvoriti navalu inspiracije u nešto što će kasnije nekoga jako razveseliti.

Doduše, Scrapbooking iziskuje jako puno truda i vremena, ali najviše novaca. S obzirom na to da ova vrsta hobija nije toliko popularna na našim prostorima kao što je vani, postoji jako malo dućana u kojima se mogu pronaći odgovarajući materijali. Cijena im je često poprilično visoka, a izbor slab pa scrapperima tako ostaje osloniti se ponajviše na svoju maštu.

Ipak, jednom kad krenete s njim, Scrapbooking veoma lako postane način života; ljubav zbog koje preživiš vruće ljepilo na prstima, bolove u leđima i par rupa u novčaniku.

Nema komentara:

Objavi komentar